🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Sju nättjänster jag betalar för

| | | | Lästid: 4 minuter (3518 tecken)

Mastecard

Förnyade nyligen mitt konto hos Fastmail.fm, strax därefter hos webbhotellet Idologic. Fick mig att fundera på vilka tjänster på nätet som jag tycker är så bra att de motiverar en uppgradering till betalkonto. Här är listan med de sju företag som får allt från några tior till några hundralappar av mig varje månad. De tjänster som saknas på listan är de där jag gör en engångsbetalning då och då, som de filmer jag hyr på Headweb.

1. Idologic #

Undantaget mitt domännamn thoresson.net (registrerad 21 januari 2003) är mitt konto på webbhotellet Idologic den plats på nätet där jag varit kund längst tid. Aldrig hört talas om Idologic? Inte så konstigt. Webbhotellet ligger i Kanada. När jag flyttade in där i september 2005 var den svenska marknaden för webbhotell fortfarande väldigt outvecklad, och helt inriktad på företagskunder. Jag lyckades helt enkelt inte hitta något svenskt webbhotell som erbjöd tjänster till ett pris som jag då var beredd att betala. När jag började leta utomlands upptäckte jag många nöjda Idologic-kunder och gav företaget en chans.

Under åren har jag givetvis funderat på att flytta hem webbplatsen till Sverige, av hastighetsskäl bland annat. Men varje gång jag varit på väg att omsätta planerna i praktiken har jag läst något negativt om hotellet dit jag tänkt flytta. Och under tiden har Idologic bara tuffat på, utan några märkbara problem alls.

2. Fastmail.fm #

Jag gillar att ha all min mail tillgänglig i molnet, så jag kan komma åt den från vilken dator som helst. anders@thoresson.net gick ursprungligen till mitt konto hos Idologic, men när det började bli trångt där fick Googles Gmail under en period sköta e-posten åt mig. Men hur omtyckt den tjänsten är av många andra gillade jag den aldrig. Taggar är bra för mycket, men just för e-post tycker jag vanliga, hederliga mappar fungerar bättre. Dessutom gillar jag att köra min e-post i ett mailprogram istället för i webbläsaren. Gmail har stöd för imap, men i kombination med taggarna blev det snart rörigt.

Eftersom e-posten är ett oerhört viktigt arbetsverktyg för mig är det en tjänst jag är beredd att betala för. Därför hamnar e-post till anders@thoresson.net idag hos Fastmail.fm. Strålande imap-stöd, ett helt okej webbgränssnitt, möjlighet att sortera in e-posten i mappar direkt på servern och bra spam-skydd är något av det som gör tjänsten värd sina pengar.

3. Flickr #

För bilder jag vill visa andra, men också för säkerhetskopior av alla andra. Flickrs årsavgift på knappt 200 kronor är inte något rån.

4. Remember The Milk #

Länge använde jag Mac-programmet Things för mina att göra-listor. Men när jag köpte min Iphone blev jag besviken, eftersom det var så bökigt att synkronisera Things i Mac med Things i Iphone. Och det spelar ingen roll hur snyggt och bra ett program för att göra-listor är i övrigt, innehåller listan inte alla saker jag måste komma ihåg, då är det inte tillräckligt bra. Webbtjänsten Remember The Milk är inte alls lika snygg och smidig att använda, men autosynk till Iphone- och Android-programmen gör den ändå överlägsen i min mening.

5. Typekit #

Snygg typografi på webben var länge svårt att ordna. Nya, moderna webbläsare har ett förbättrat stöd för typsnitt. Och hos Typekit finns ett stort utbud att välja från. De jag använder här heter Calluna och Adelle.

6. Simplenote #

Med min Iphone fick jag snart upp ögonen för lilla Simplenote. Alla datorer och telefoner har ett program för korta anteckningar. Problemet är att de finns kvar i den apparat där de skrivs. Med Simplenote synkroniseras allt mellan alla plattformar. Väldigt bra för intervjufrågor bland annat. Ingen risk att de finns kvar hemma på skrivbordet när jag träffar en intervjuperson.

7. ThemeHybrid #

När jag i våras bestämde mig för att bygga om min webbplats med Wordpress som grund började jag leta efter teman som passade det upplägg jag ville ha. Hittade inget. Men hos ThemeHybrid fanns ett som skulle gå att använda som utgångspunkt. Det är gratis att ladda ner, men genom att betala en årsavgift får jag också tillgång till ett högkvalitativt diskussionsforum där jag fått svar på de flesta av de frågor jag haft medan jag utvecklade den här webbplatsen.

Vilka tjänster är så bra att du betalar för dem?